1

Hjärnskap - för tonårshjärnan av Malin Gutestam

 
Har du funderat över varför inget verkar fastna i minnet när du sitter och pluggar? Eller varför du känner dig okoncentrerad, stressad och får utbrott ibland? Kör det ihop sig med din planering så att det blir svårt att få balans mellan skolan och fritiden? Har du önskat att du visste mer om vilka studietekniker som fungerar för dig?

Hjärnskap –för tonårshjärnan är en bok som vänder sig direkt till dig som är tonåring. Det är ju din hjärna det handlar om och dina möjligheter att tänka, lära dig och må bättre. Här får du mängder av konkreta tips på vad du kan göra för att förbättra din vardag och samtidigt läsa om den senaste forskningen. När du förstår mer om vad det är din hjärna behöver blir tipsen lättare att ta till sig. För att uppnå förändring behöver du inte alltid göra stora saker. Om du istället provar några av tipsen med jämna mellanrum, och fortsätter göra det som fungerar, skapar du nya vanor som kan hjälpa dig att studera, vara kreativ, må bra och prestera i situationer som är viktiga för dig. Boken innehåller dessutom inspirerande berättelser om hur tonåringar och unga vuxna har skapat nya fungerande vanor i sina liv.

När jag fick förfrågan om att läsa den här boken tackade jag ja direkt eftersom den verkade så himla intressant. Och det var den verkligen. Ett stort plus är att den är väldigt lättläst och inte alls krånglig att förstå trots att den handlar om något så krångligt som hjärnan. Mycket bra studietips som jag önskar jag hade fått när jag gick i skolan. Men kanske ännu viktigare att nämna är att den var otroligt träffsäker på många punkter. Några exempel som jag verkligen kan ta åt mig från kapitlet om inre lugn:

"Jag oroar mig mycket över det som har varit och det som ska komma innan jag ska sova. Detta får som konsekvens att jag får svårt att somna."

"Jag trodde att jag reflekterade väldigt mycket men det är nog mer att jag oroar mig. Det är mycket stress och det känns alltid som om det ligger för mycket på mitt fat."

"Jag känner mig ofta stressad för jag är lätt både här och nu och igår och imorgon i tankarna samtidigt.

Det var nog nyttigt för mig att läsa om stress, bra och dåliga vanor, att man behöver både skratt och fysisk aktivitet för att må bra osv osv. Det är så lätt hänt att man bara kör på utan att tänka så mycket på vad man faktiskt behöver för att må bra. Jag kommer verkligen ta till mig mycket från den här boken och försöka bli mer mindful. Det är nog precis vad jag behöver.

 

Titel: Hjärnskap - för tonårshjärnan
Författare: Malin Gutestam
Serie: -
Förlag: Hoi Förlag - Tusen tack för Recensionsex!
Utgivningsår: 2017
Sidantal: 213
Finns hos: Adlibris | Bokus
 
Mitt betyg: 5/5

Kommentarer:

1 Vargnatts bokhylla:

skriven

De där exemplen du tog upp stämmer in till 100% på mig också.

Svar: Tror det stämmer in på många :/
Tina Håkansson

Kommentera här: