1

Ta det som en man av Hampus Nessvold

Vi killar får fortfarande lära oss att vi ska kunna ta en smäll, och inte får gråta eller snacka om känslor. Men jag tror att vi och alla omkring oss skulle må bättre av en förändring. En förändring som börjar med oss själva - med att vi män och killar vågar ifrågasätta mansrollen och visa vilka vi är under den hårda ytan. Vi måste våga visa oss för varandra och prata om våra erfarenheter för att tillsammans kunna överge de destruktiva och begränsande manlighetsnormer som inte bara skadar samhället, utan också oss själva.

Det här är mitt bidrag. Varken förskönat eller med ansvar för moral. Mot machokulturen, för en ny sorts manlighet.

Det var faktiskt himla intressant att läsa en sån här bok från en killes perspektiv. Hampus tar upp mycket viktiga och tänkvärda saker. Hoppas många unga killar läser! Gillar verkligen bokens uppbyggnad också, den är verkligen lyckad. Ofta när en bok har illustrationer, bilder, sms-konversationer osv brukar det bli avbrott i texten, men här var det väldigt snyggt och välplanerat. Sånt gillar jag. 

 

Titel: Ta det som en man
Författare: Hampus Nessvold
Serie: -
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2017
Sidantal: 132
Finns hos: Adlibris | Bokus
 
Mitt betyg: 4/5

 

 

2

Monstret i natten av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Jag blev ett monster på min nionde födelsedag. Fast jag förstod det inte just då.

Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda?
 
 
Det här är en bok som är för 6-9 år, men alltså jag blev så förälskad. Så himla bra och gullig bok som tar upp så viktiga saker som ensamhet och utanförskap. Det blir så känslosamt på något sätt att läsa från ett barns synvinkel. Det blir så oskyldigt. Sen att illustrationerna är bland det gulligaste jag har sett. Alltså åh. Jag har faktiskt beställt andra och tredje boken och ser verkligen fram emot att få läsa vidare.
 
 
 
 
Titel: Monstret i natten
Författare: Mats Strandberg
Serie: Monstret Frank #1
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 107
Finns hos: Adlibris | Bokus
 
Mitt betyg: 4/5
0

Säker stil - 101 stiltips av Ebba K von Sydow & Emilia de Poret

Lär dig alla välklädda människors hemlighet: att styla plaggen rätt.

Säker stil : 101 stiltips är en inspirerande handbok som lär dig allt ifrån konsten att vika upp skjortärmen perfekt till knepen som förändrar, förnyar och förhöjer din outfit på nolltid.

Det handlar om små detaljer som kan lyfta hela din look. Som att marinblått funkar utmärkt med svart, grovstickat med mjukt siden och varför inte sneakers till festklänningen. Allt handlar om konsten att styla rätt och att veta vad som passar ihop.

Varje stiltips illustreras med en bild, inspirerat av Säker stil-duons framgångsrika Instagram-konto @sakerstil där de ger dagliga stiltips till tiotusentals följare.

 

Den här boken är snygg, men annars var det inte riktigt min typ av bok tyvärr. Eller ja, inte min typ av stiltips direkt. Några tips kunde jag ta till mig, men annars tittade jag mest på de väldigt fina bilderna. Snyggt uppbyggt, men som sagt inte så mycket för mig. Kan annars tänka mig att den kan vara vädldigt omtyckt.

 

 

Titel: Säker stil 101 Stiltips
Författare: Ebba K von Sydow & Emilia de Poret
Serie:
Förlag: Bonnier fakta
Utgivningsår: 2017
Sidantal: 240
Finns hos: Adlibris | Bokus
 
Mitt betyg: 3/5