0

De kommer ändå inte tro mig av Ulla M. Nissen

 
Ingen anar vad som hände på den föräldrafria festen. Och Elsa kan inte tänka på det. Definitivt inte tala om det. Hon skäms så fruktansvärt. Elsa skulle vilja förklara sig. Berätta. Fast det kan hon ju inte. Och alla vet väl ändå?

Elsa har flyttat med sin familj och börjar årskurs åtta i en ny skola, långt ifrån sina gamla barndomsvänner. Men hon får snabbt nya kompisar och redan första helgen går hon på en fest. Egentligen får hon inte för sina föräldrar men hon diktar upp en historia. Lögnen gnager på samvetet, men hon vill så gärna passa in i det nya kompisgänget.

På festen drar en kille iväg med Elsa till ett sovrum och utsätter henne för ett sexuellt övergrepp. Chockad stänger hon av under övergreppet och blir passiv. Efteråt, när hon flyr från festen och störtar ut i natten bestämmer hon sig: Det här har inte hänt. Skräcken att stöta ihop med förövaren är ständigt närvarande …

Jag läste hela den här boken med en stor klump i magen, men jag kunde inte sluta läsa. En så himla jobbig och viktig bok om saker som faktiskt händer hela tiden.

Man får läsa om hur man kan må efter ett sexuellt övergrepp. Elsa känner sig oren och borstar bland annat tänderna så ofta och mycket att hon blöder. Hon vill bli bäst på allt, tre fel på ett prov är inte tillräckligt bra. Hon kräks. Och hon straffar sig själv genom att träna alldeles för mycket och sluta äta. Och samtidigt blir hon kär i en annan kille, och det är så mycket som blir svårt när hon hela tiden har övergreppet kvar inom sig.

Jag tycker det är så bra att författaren tar upp hur viktigt det är att prata med någon om vad som har hänt, och hur viktigt det är att anmäla så att förövaren inte kan utsätta fler för övergrepp.

En väldigt stark bok som verkligen öppnar upp för tankar och samtal.

Titel: De kommer ändå inte tro mig
Författare: Ulla M. Nissen
Serie: -
Förlag: Hoi Förlag - Tack för recensionsexemplar!
Utgivningsår: 2017
Sidantal: 220
Finns hos: Adlibris | Bokus
 
Mitt betyg: 4/5
 

Kommentera här: