0

Sjörök av Camilla & Viveca Sten

 
Det är mars och en tung, oförsonlig dimma vilar över havet. Enligt de äldre på öarna är tjockan, som dimman kallas i skärgården, ett förebud om att hemska saker snart ska hända. Men vad är orsaken? Är det ett naturfenomen eller en konsekvens av miljöförstöringen? Eller handlar det om något långt farligare?

Tuva verkar vara den enda som inser att tjockan hänger samman med att en varelse från det förgångna. En varelse som har väckts från sin dvala och nu är rasande på människorna och förbereder sin hämnd.

Den enda som kan försöka stoppa den annalkande katastrofen är Tuva. Men hur ska hon orka, när hennes mamma inte vill kännas vid hennes sanna natur, när pappa mest dricker öl och tycker synd om sig själv och Rasmus - hennes allra bästa vän - plötsligt sviker henne?
 
Det var rätt länge sen jag läste första delen, så jag kom inte ihåg jättemycket från den. Men det gjorde inte så mycket, utan det var lätt att komma in i handlingen ändå. Det är verkligen en rysare, nästan lite väl otäck för 9-12åringar ibland kan jag tycka. Men det är riktigt spännande, och jag tycker verkligen att det är bra att ta upp ämnen som föroreningar och miljöförstöring på ett sånt här sätt. Jag gillar att Tuvas känslor får ta mycket plats, och de känns så trovärdiga. Utanförskap och att vara annorlunda är inte lätt, och det är bra att det får synas men att man också ser att man kan vara stark ändå. Ser väldigt mycket fram emot att läsa den avslutande delen.
 
Titel: Sjörök
Författare: Camilla och Viveca Sten
Serie: Havsfolket #2
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2017
Sidantal: 390
Finns hos: Adlibris | Bokus
 
Mitt betyg: 5/5

Kommentera här: